O GRITO DA TERRA

AHINSA!

Desde as eras primitivas

a Terra se nutre

do fluido cósmico

que abre-lhe entranhas,

percorre-lhe inteira.

Na etérea poeira

de luz das estrelas

o fluido lhe vem.

Inunda-a de vida

esse mágico bem.

O sangue dos seres

que surgem e passam

Gaia o transfunde

noutros que, em ciclo

ascendente, sustém.

O espírito de Gaia

canta na Natureza

a música do Infinito.

Em culto à beleza,

exalta essa Fonte

da Vida que a anima.

e que ela sublima

ao multiplicá-la

no espaço irrestrito.

Mas traz no seu canto

uma ária bem triste.

Sofre os excessos

dos filhos ingratos.

Está no limite.

Dá mostras de seus

sucessivos maus tratos.

Lamentavelmente,

comovem a poucos,

por certo, aos melhores

os duros apelos que emite.

Gaia está farta de sangue,

farta dos homens, talvez,

porque não cessa a ganância,

porque não cessa a violência ,

esses cancros resultantes

da insensatez.

Ciclônico éolo a bramir,

convulsiona o oceano,

rebenta do solo, feroz.

Sofrem-lhe muitos a fúria.

Ouvem-lhe muitos a voz.

Há os que riem e bebem e comem,

com as mãos manchadas de sangue.

Sabem que a Terra prescinde do homem.

Nenhuma voz os confrange.

(Da coletânea “ESTADO DE ESPÍRITO”)

........................................................................

AHINSA! (En Esperanto)

(Serghjo de Sersank)

De la primitivaj tempoj -

kia profunda mister’! -

el kosma emanajho,

kiu plene chirkauhas

kaj ghin trapenetras,

nutrighas la Ter’.

Simile al l’etera pulvo,

devenas tiu chi fluido

el la senfina stelar’

kaj ghi alportas la vivon -

miraklo ja sen kompar’.

La sango de chiu estajho,

tuj naskita jam pasanta,

transfuzas Gaja en aliaj,

tio chi en ciklo kreskanta.

Tial, la animo de Gaja

auhdigas en la Naturo

la muzikon de l’ Senlim’.

Tiele, shi lauhdas la dian belecon

de l’ Vivofonto kiu vigligas shîn

kaj kiu sublimigas shî per disdonad’

en ritmo intensa,

eble sen fin’.

Tamen, la kanto de Gaia

nune farighas ia tristega ario.

Pro tio ke agresojn de nedankaj filoj

jam multe suferas,

nun shi kantadas en frua agonio.

Ve, bedauhrinde, nur kelkajn homojn

la plibonajn, certe, kortushas la petoj,

kiujn, averte, eljhetadas shi .

Jam Gaja satighis je sango.

Eble je la homoj ankauh satighas,

char ne chesighas la homa perforto,

ech la homa ambici’ ne chesighas.

Ho, furnaj shankroj de l’ homa nesci’!

Ciklona Eolo, blekante feroca,

diskrevas el la subgrundo,

agitas la maron, subite.

Multaj suferas sian furozecon,

multaj auhdighas sian vochon, aflikte.

Ja multaj malgrauhe

ridegas kaj drinkas kaj manghas,

je sango malpurajn havante la manojn .

Tiuj sciadas: la Ter’ sin aranghas:

neniel bezonas la homojn.

Tamen, nenia voch' ilin tushas.

Nenia far’ ilin shanghas.

(El la poemaro “SPIRITOSTATO”)